Thursday, May 31, 2018

සාගර ආහාර හරහා රසදිය ශරීරගත වීම වර්ධනය වෙයි

ජගත් පරිසර පුවත් 262 - 09.05.2018


ධනේෂ් විසුම්පෙරුම

විදුසර, 09.05.2018, පි. 3 (Vidusara)



මසුන් හා වෙනත් සාගර ආහාරවල ඇතුළත් රසදිය ප‍්‍රමාණය 1950 පමණ සිට දිගින් දිගටම ඉහළ ගොස් ඇති බව අධ්‍යයනයක් මගින් පෙන්වාදී ඇත. මේ අනුව ලෝකයේ වෙරළාශ‍්‍රිතව පිහිටි හා දූපත් රටවල් ගණනාවක වාසය කරන ජනතාව සෞඛ්‍යයට අහිතකර ප‍්‍රමාණවලින් රසදිය මට්ටම්වලට නිරාවරණය වී ඇති බව මෙම පර්යේෂකයන්ගේ අදහස වෙයි.

මෙම අධ්‍යයනය සඳහා 1950 සිට 2014 වර්ෂය දක්වා ලෝකයේ සාගරවලින් අල්ලාගන්නා ලද මසුන්ගේ ශරීරගතව තිබූ රසදිය පමාණය හා 1961 සිට 2011 දක්වා කාලයේදී රටවල් 175ක් පමණ ප‍්‍රමාණයක ජනතාවගේ මත්ස්‍ය හා වෙනත් සාගර ආහාර පරිභෝජනය පිළිබඳ දත්ත සම්බන්ධව විමසා බලා තිබෙයි. මෙමගින් එම රටවල ජනගහනයේ එ්ක පුද්ගල මෙතිල් මර්කර් ශරීරගත වීම පිළිබඳව යම් ගණනය කිරීමක් සිදුකිරීමට මේ පර්යේෂකයන් කටයුතු කර ඇත.

එහිදී අනාවරණය වී ඇති ආකාරයට අධ්‍යයනයට බඳුන් වූ රටවල් අතරින් 38%ක හෙවත් රටවල් 175කින් 66ක ජනතාව, 2001-2011 කාලයේදී කලලයේ වර්ධනයට හිතකර යැයි සම්මත මට්ටමට වඩා ඉහළ මෙතිල්මර්කරි මට්ටම්වලට නිරාවරණය වී ඇත. සමස්තයක් ලෙස ගත් විට මේ රටවල් අතරින් වැඩි ප‍්‍රමාණයක් දියුණු වන රටවල වෙරළාශ‍්‍රිත හා දූපත්රාජ්‍ය වූ දියුණුවන රටවල් වීම විශේෂත්වයක් ගනියි. වඩාත් ඉහළ අවදානමක් ඇති රටවල් අතර මාලදිවයින, අයිස්ලන්තය, මැලේසියාව, ලිතුවේනියාව, ජපානය, බාබඩෝස් හා දකුණු කොරියාව යන රටවල් පසුවෙයි.

මෙතිල්මර්කරි යනු ඉතා විෂ සහිත සංයෝගයකි. එය මිනිසුන්ගේ ශරීරගත වූ විට කලලයේ හා ළමුන්ගේ මොළයේ වර්ධනයට අහිතකර ආකාරයේ බලපෑම් සිදු කළ හැකිය. මූලික වශයෙන් කර්මාන්ත හා වායු විමෝචන මගින් වායුගෝලයට නිකුත්කරනු ලබන රසදිය අවසානයේදී එකතුවන්නේ ජලජ පරිසරයටය. සාගරයේදී සාගර ජීවීන්ගේ ශරීරගත වන රසදිය ආහාරදාමය ඔස්සේ මිනිසුන්ගේ ශරීරගත වෙයි. (මූලාශ‍්‍රය: Scientific Reports, DOI: 10.1038/s41598-018-24938-3)

No comments:

Post a Comment