Thursday, May 31, 2018

දේශගුණ වෙනස් වීම නිසා සහල්වල පෝෂණය අඩු වෙයි?

ජගත් පරිසර පුවත් 265 - 30.05.2018


ධනේෂ් විසුම්පෙරුම

විදුසර, 30.05.2018, පි. 3 (Vidusara)



දේශගුණ වෙනස් වීම නිසා සහල්වල පෝෂණ අගය අඩු වීමෙහි අවදානමක් ඇති බව අනාවරණය කරන අධ්‍යයනයක් පසුගිය සතියේදී ප‍්‍රකාශයට පත් විය. එය වායුගෝලයේ කාබන් ඩයොක්සයිඞ් සාන්ද්‍රණය ඉහළ යෑමෙහි ප‍්‍රතිඵලයක් වශයෙනි.

මේ සියවසේ අග භාගයේදී වායුගෝලයේ පැවතිය හැකි යැයි දේශගුණ ආකෘති දක්වා ඇති කාබන් ඩයොක්සයිඞ් සාන්ද්‍රණය හා සමාන සාන්ද්‍රණයකට වී භෝගය ලක්කිරීම මගින් මෙම පර්යේෂකයන් පිරිස උක්ත අධ්‍යයනය සිදුකර තිබෙයි. චීනයේ හා ජපානයේ විවිධ ස්ථානවල, වෙනස් සහල් ප‍්‍රභේද 18ක් යොදාගනිමින් 2010-2014 අතර කාලයේදී මෙම අධ්‍යයනය සිදුකර ඇත. ඒ අනුව පෙනී ගොස් ඇත්තේ එවිට සහල්වල හමුවන ප්‍රෝටීන, යකඩ හා සින්ක් මට්ටම් අඩු වන අතර, බී විටමින් වර්ග ගණනාවකද අඩුවීමක්ද දැකිය හැකිවන බවයි. ප‍්‍රමාණාත්මකව ගතහොත්, ප්‍රෝටීනවල 10%ක පමණද, යකඩවල 8%ක පමණද, සින්ක්වල 5%ක පමණද අඩුවීමක් වාර්තා වී ඇත. එසේම විටමින් බී1, බී2, බි5 හා බී 9 යන විටමිනවලද සැලකිය යුතු අඩුවීමක් දැකිය හැකි විය.

වෙනත් භෝගවල ප්‍රෝටින වැනි ඇතැම් පෝෂකවල අඩුවීමක් සඳහා ඉහළ කාබන් ඩයොක්සයිඞ් මට්ටම් බලපාන බව මීට පෙර පෙන්වාදී තිබුනද, විටමින් සඳහා එය බලපාන බවක් පෙන්වා දෙන ලද්දේ පළමු වතාවටය. සහල්වල පෝෂණ අගයේ කිසියම් හෝ අඩුවක් සිදු වීම ලෝකය පුරා මේ භෝගය ප‍්‍රධාන ආහාරය කරගත් බිලියන දෙකක් පමණ ජනතාවකගේ පෝෂණයට බලපෑමක් සිදුකරන බවට සැකයක් නැත. මේ අතර ලෝකයේ දුප්පත්ම ජනතාව සිටින අතර සහල් යනු ඔවුන්ගේ දෛනික කැලරි අවශ්‍යතාවයෙන් සියයට 50%කට අධික ප‍්‍රමාණයක් පමණ සපයන ආහාරයක් වීමද වැදගත්ය.

අනෙක් අතට මෙම අධ්‍යයනයේදී හෙළි වූ පරිදි පෝෂක අඩුවීම සෑම සහල් ප‍්‍රභේදයකම එක හා සමාන නොවීමය. පෝෂක අඩු වීමේ ස්වභාවය මද වශයෙන් සිදු වූ සහල් ප‍්‍රභේද දේශගුණ වෙනස් වීම හමුවේ සහල්වල පෝෂක අගය නොවෙනස්ව පවත්වා ගැනීමට වැදගත් වනු ඇත. (මූලාශ‍්‍රය: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aaq1012 )

No comments:

Post a Comment