Wednesday, February 24, 2016

සැකසූ මස් සෞඛ්‍යයට හානිකර විය හැකියි - ජගත් පරිසර පුවත් 004 (13.03.2013)

ධනේෂ් විසුම්පෙරුම

විදුසර, 13.03.2013 (Vidusara)


සැකසූ මස් සෞඛ්‍යයට හානිකර විය හැකියි

සොසේජස්, හැම් හා බෝකන් වැනි සකස්කරන ලද මස් නිෂ්පාදන පරිභෝජනය හා මිනිසුන්ගේ මරණ අතර මධ්‍යස්ථ සම්බන්ධයක් ඇති බව අධ්‍යයනයකින් හෙළි වේ. ඒ අනුව සකස් කළ මස් වැඩි වශයෙන් ආහාරයට ගත් පිරිස් අදාළ අධ්‍යයන කාලය ඇතුළත මියයෑමට ඇති අවස්ථාව අඩුවෙන් එවැනි මස් ආහාරයට ගත් පිරිස්වලට වඩා 44%කින් පමණ ඉහළය. ඔවුන් අතර හෘද රෝග, පිළිකා හා වෙනත් රෝගවලින් මිය යෑම දැකිය හැක.

මේ අධ්‍යයනයේදී වසර දහතුනක් පමණ කාලයක්, යුරෝපයේ රටවල් දහයක ජීවත්වන මිලියන භාගයකට ආසන්න පිරිසක් නිරීක්ෂණය කිරීමෙන් සිදුකරන ලද්දකි. එහිදී අනාවරණය වී ඇති ආකාරයට, දුම්බීම වැනි පුරුදු නවතා දැමීම සෞඛ්‍යය සඳහා ඉතා වැදගත් පිළිවෙතක් වන අතර, සකස් කළ මස් පරිභෝජනය අඩුකිරීමද ඛෙහෙවින් වැදගත් වේ. 

යහපත් සෞඛ්‍යයක් සඳහා සකස් කළ මස් දෛනිකව පරිභෝජනය කළ යුත්තේ ග්‍රෑම් 20ක් පමණක් බව මෙහි දක්වා ඇත. මස් සකස් කිරීමේදී එක් කරනු ලබන ලූණු හා වෙනත් රසායනික ද්‍රව්‍ය නිසා මේ සෞඛ්‍ය බලපෑම් ඇති විය හැකි බව විශ්වාස කරනු ලැබේ. (මූලාශ්‍රය: BMC Medicine, DOI: 10.1186/1741-7015-11-63)

No comments:

Post a Comment